Nye regler for kulturen

x min lesetid

Vi håper alle orkestermusikere fortsetter å ta vare på seg selv, også etter hvert som brakkesyken begynner å melde seg. I mellomtiden gjør vi det vi kan for å ivareta orkestrenes interesser i denne ekstraordinære situasjonen.Her har vi forsøkt å samle noen punkter som kan være relevante i denne tiden.

Nye regler fra 7. mai

30 april varslet regjeringen nye regler for koronasmitte. Her er de viktige oppdateringene som definitivt gjelder for UNOF:Den generelle avstandsregelen er nå endret fra to meter til én meter.Alt av kulturarrangementer har vært forbudt frem til nå, men fra og med 7. mai er det lov med offentlige arrangementer for

  • inntil 50 personer
  • dersom man klarer å overholde én meters avstand
  • og dersom det er en ansvarlig arrangør som har oversikt over de som er til stede

Fra og med 15. juni vil det være lov med arrangementer med inntil 200 personer.Samfunnet skal gradvis åpnes trinn for trinn, og da i 14-dagers trinn. Barn og Unge skal prioriteres, deretter næringslivet.Kulturarrangementer over 500 er ikke tillatt. Når et gjelder kulturarrangementer med mellom 200 og 500 deltakere er det ingen avklaring ennå, og det må man komme tilbake til.

Øving

Nå kan man øve igjen! Det er nå mulig for orkestermusikere å øve sammen, så lenge det er maks 30 på øvingen, og man tar høyde for avstand og øvrige helsemessige hensyn.Norsk musikkråd, sammen med UNOF og flere andre organisasjoner,har utarbeidet en veileder for hvordan musikkøvelser kan gjennomføres på en forsvarlig måte.De fem pilarene for å bremse smittespredning under musikkøvelser er:

  • Syke personer skal ikke delta på musikkøvelser
  • God hygiene
  • Ingen fysisk nærkontakt mellom personer
  • Ingen sambruk av instrumenter og utstyr
  • Øvingslokalet må være egnet: Nok plass til utøvere og utstyr

Ikke gjennomfør musikkaktivitet med mindre du er helt trygg på at aktiviteten ikke bidrar til økt smitterisiko og at den kan utøves i samsvar med anbefalingene. I motsatt fall, skal aktiviteten umiddelbart avbrytes.Veilederen, sammen med plakater som kan skrives ut og henges opp i øvingslokalet, finner du på nettsiden til Norsk musikkråd.

Dirigenter og instruktører

Norges Musikkorps Forbund har skrevet en informativ guide til hvordan man kan håndtere avtaler med dirigenter og instruktører når øvelser blir avlyst. Den er like relevant for orkestre, så bruk gjerne denne.Partiene på Stortinget har gått sammen om en krisepakke som inkluderer dirigenter og instruktører. For dirigenter som er freelancere og selvstendig næringsdrivende har regjeringen vedtatt: Selvstendig næringsdrivende og frilansere – etter 17 dager uten inntekt, kan de få 80 prosent av inntekten sin fra Nav. Dessuten får de rett på sykepenger fra dag tre og omsorgspenger fra dag fire.

Avlyste arrangementer

Mange arrangementer i den nærmeste fremtiden har blitt avlyst, og mange lurer på hva som skal skje med planlagte arrangementer et stykke fram i tid. Ofte kan avlysning medføre kostnader til leverandører og lokaler. Et alternativ til å avlyse, kan foreløpig være å flytte arrangementet til høsten.Vi kan også anbefale en kikk innom LNUs ressursside om koronasituasjonen for barne- og ungdomsorganisasjoner.Våre administrasjoner har hjemmekontor, og vil besvare henvendelser og drive organisasjonene videre etter beste evne.

Penger

Mange sektorer kommer til å merke koronakrisen økonomisk, også det frivillige musikklivet. En kartlegging foretatt av Norsk Musikkråd antyder at musikkfrivilligheten kan tape opp mot en milliard kroner.Det er fortsatt en del som er uklart rundt regjeringens redningspakke til kulturen på 900 millioner, med 600 til idretten og 300 til kulturlivet, en det blir ikke kompensasjon for private arrangører som får mer enn 50 prosent av sin finansiering fra det offentlige. Det blir heller ikke kompensasjon for arrangementer med under 50 deltakere.Når det gjelder kontingent, anbefaler vi orkestrene å kreve inn ordinær kontingent inntil videre.

Hva med støttemidlene?

Har du fått støtte fra UNOF til et prosjekt, en reise eller en konsert som blir utsatt eller avlyst? I så fall blir tilskuddene stående, slik at det forhåpentligvis vil være mulig å gjennomføre arrangementet senere. Støtten brukes til en tilsvarende aktivitet, selv om det tar lang tid — kanskje 1-2 år — før dere får gjennomført noe tilsvarende. Dere kan også bruke støtten til å dekke faktiske kostnader dere har hatt i forbindelse med planleggingen, eller kostnader dere har fått som følge av kansellering av aktiviteten. Ta kontakt med UNOF dersom du har spørsmål omkring dette.

Forsikringsordningen

Forsikringsordningen til UNOF og NASOL dekker dessverre ikke avlyste reiser i forbindelse med koronaviruset. Forsikringen dekker instrumenter og ulykker, mens reiser og avbestillinger av reise dekkes av reiseforsikring.

Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Vil du være med på orkester i Japan i 2025?Vil du være med på orkester i Japan i 2025?
Dec 18, 2024
Nå har du sjansen til å få en uforglemmelig opplevelse og spille sammen med unge, lovende, dyktige orkestermusikere i Japan!
– Vi skal fortsette å bygge laget– Vi skal fortsette å bygge laget
Dec 16, 2024
Berit Cardas blir ny dirigent for NUSO.
Veien til vårofferetVeien til vårofferet
Nov 22, 2024
Vi tok en prat med fagottisten i Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester.
Dette bør du viteDette bør du vite
Oct 25, 2024
En oversikt over de viktigste sakene, akkurat nå.