Fra bratsj til politisk ledelse
.jpg)
Fra bratsj til politisk ledelse
Jeg ble tidlig interessert i i organisasjon, forteller Mitra Rahman. Hun spilte bratsj og ble med på et årsmøte i orkesteret sitt. Da stilte hun spørsmålet: «Hvorfor fikk ikke vi unge være med å bestemme?» Nå mange år senere jobber hun politisk for at flere skal bli hørt.
Mitra spilte bratsj, og startet i Regnbuen barne- og ungdomsorkester i Bergen. Hun forteller at det å spille bratsj betyr at man ser ting fra en litt annen vinkel. Det har vært nyttig mange ganger, når hun er med på debatter om hvordan ting bør være. Allerede som 12-åring begynte hun å interessere seg for hvordan alt med orkesterlivet fungerte, og ville være med på det som skjedde. Etter å ha vært på årsmøte ble hun med på styremøter, og fikk etter hvert lage egne prosjekter. Veien gikk også videre til å være med på sommermusikkskolen til UNOF Hordaland på Halsnøy. Her spilte hun bratsj i orkesteret, og hun ble etter hvert med i kretsarbeidet. Kretsen var involvert i å stifte Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng), og Mitra var med på bratsj, og hun var også med i styret til BFUng. Mitra ble også nominert fra kretsen til å sitte i landsstyret til De Unges Orkesterforbund (UNOF), og ble valgt inn av landsmøte til å være med i landsstyret.
Balanse mellom bratsj og organisasjon
«Det har alltid vært en utfordring å balansere det å spille bratsj og det å engasjere seg», forteller Mitra, «men jeg har gjort det fordi jeg ønsker å gi en mulighet til alle». Hun forteller videre at hun i alle styrevervene hun har sittet i har hun jobbet for medvirkning, inkludering og at alle skal føle seg delaktig i det som foregår. Mitra blir veldig insisterende og poengterer at det må være plass til alle, og alle må få de samme mulighetene. Alt hun har lært med å spille bratsj, engasjere seg i orkester og musikklivet har hun tatt videre med seg som student. På studiene ved Norges Musikkhøgskole ble hun med i studentpolitikken, og jobbet veldig for at kultur og musikk skal komme hele samfunnet til nytte. Mitra poengterer:
«Vi må vise frem de positive verdiene musikklivet har, at samspill også fungerer i et samfunn.»
Finne felles mål
Mitra kaller seg selv en organisasjonsperson. Hun jobber for at samfunnet i fellesskap skal finne et felles mål, og at det blir gitt en mulighet til alle. Det er dessverre ikke alltid sånn, og Mitra har derfor engasjert seg i studentpolitikken. Hun vil ha en større bevissthet om medvirkning, inkludering og delaktighet for studentene. Først på Norges Musikkhøgskole for alle musikkstudentene som hun representerte og nå ønsker hun å få muligheten i Norsk Studentorganisasjon (NSO) som nestleder i arbeidsutvalget for å jobbe for alle studenter i hele Norge. Hun har jobbet seg opp som tillitsvalgt i mange sammenhenger, og håper på tilliten for å fortsette å kunne jobbe på vegne av mange. Norsk Studentorganisasjon er en nasjonal interesseorganisasjon for 30 studentdemokratier med 270.000 medlemmer i hele landet.
«Jeg vil sette fokus på kvalitet i utdanningen», forteller Mitra. «Mange av mine tanker har jeg hatt med meg som bratsjist i orkester, og lært meg samarbeid og samspill. Det har vært gøy å balansere både musikertilværelsen og de forskjellige tillitsvervene jeg har hatt. Noe av det morsomste er å ta med meg musikkens formidling til politikken»
UNOF synes det er veldig fint å se at våre medlemmer utvikler seg videre. Vi har flere historier om personer som kommer fra orkesterverden og som har klart å bidra til samfunnet. Som Mitra forteller: «Du kan lære veldig mye av å spille bratsj og samtidig være med i orkester og en organisasjon».