Frivilligheten som arbeidsplass
Nestleder Unn Christel Berg Aune deltok på fagkonferanse i forbindelse med Frivillighetens dag. Det var mange viktige ting som ble løftet fram og vi dro hjem med noen nye tanker. Det var særlig tematikken «Hva er verdien av Frivilligheten» som vi bet oss merke i. Dette er et spennende felt! Hun har nå skrevet innspill til Frivillighet Norge som dere kan lese her.
Synliggjøring av Frivillighetens rolle i samfunnet er viktig, og vi setter pris på at Frivillighet Norge bidrar til dette. Etter konferanseinnleggene synes vi likevel det manglet et perspektiv: Frivilligheten som arbeidsplass. Kunst- og kulturfeltet er et felt hvor vi stadig må forsvare vår eksistens, og vi opplever ofte kritikk om hvor dyrt det er å delta. Dette ser vi og i debatten som nå pågår om at fritidsaktiviteter for barn og unge bør være gratis eller koste omtrent ingenting. Det kan vi ikke stille opp med. Vår aktivitet, orkester, er avhengig av profesjonelle like mye som den er avhengig av frivillige. Å lære barn og unge å spille instrumenter er en profesjon som krever mangeårig høyere utdannelse, og som en følge av dette kan ikke våre instruktører og dirigenter jobbe gratis eller frivillig for barne- og ungdomsorkestrene i Norge. Kulturfrivilligheten er derfor en stor arbeidsgiver. Barn og unge fortjener også de beste pedagogene og lærerkreftene som finns. Samtidig er vi en aktør med styremedlemmer og støttespillere som stiller med ubetalt arbeid og organiserer aktiviteten vår demokratisk og frivillig. Dette er en verdi vi gjerne vil trekke frem.
Frivilligheten har en egenverdi i seg selv og man bør derfor være forsiktig med å snakke for mye om hvor mange årsverk og hvor mange penger frivillig arbeid kan regnes om til. Vi er redde for at vi kan bite oss selv i halen ved å ikke fremme den egenverdien som ligger i frivillig arbeid og hvor viktig dette er i samfunnsbyggingen, i livene til medlemmene våre og de profesjonelle som arbeider for oss, ut over timeprisen i kroner og øre.
Musikere og kunstnere som jobber for kulturfrivilligheten i sin profesjon, og får lønn for arbeidet, bidrar også ofte ut over det de får betalt for. Gjennom sitt engasjement for kulturlivet, og ønske om å gi et så bra tilbud til barn og unge som mulig, legger de ned mange ekstra timer som de ikke får betalt for. Mange av de som jobber i orkestrene blir stabile voksenpersoner og rollemodeller som har ukentlig kontakt med barn og unge og spiller dermed en viktig rolle i livene deres.
Vi oppfordrer dere i Frivillighet Norge til å inkludere dette perspektivet i deres videre arbeid for frivilligheten. Vi er klar over at dette også gjelder andre felt innenfor frivilligheten, hvor det er et samarbeid mellom ansatte og frivillige for å få jobben gjort. Vi kan gjerne bistå om dere trenger flere momenter i saken, eller om noe av våre synspunkter trenger mer utdyping. Vi kommer gjerne på et møte med dere om hvordan vi kan få konkrete tall for å synliggjøre hva dette faktisk dreier seg om.
På vegne av De Unges Orkesterforbund - UNOF
Unn Christel Berg Aune
Nestleder i UNOF
Styreleder i NOR59 Strykeinstitutt
Bildegalleri
Trykk på et bilde for åpne i fullskjerm.