UNOF fylte 50 år i 2024 og det ble feiret stort over det ganske land. Vi valgte å kalle jubileet Orkesteråret 2024 og i denne artikkelen kan dere lese om alle prosjektene som ble gjennomført.

Orkesteråret ble et større prosjektet enn noen hadde trodd. Hvis dere ønsker å lese mer om året har vi samlet masse bilder, faktaopplysninger og tekster om prosjektene i det vi kaller «Den store rapporten om Orkesteråret!».

Økonomi og målsettinger

UNOF hadde et rekordår i 2024 med et regnskap på 30 millioner, og Orkesteråret 2024 sitt regnskap er på over 12 millioner fordelt på årene 2021-2025. Vi fikk en grunnstøtte fra Kultur- og likestillingsdepartementet på tre millioner som har blitt fordelt rundt på nesten alle prosjektene og har vært en uvurderlig støtte. Det har vært to ansatte som nesten kun har jobbet med Orkesteråret, og til tider i 100% og det er Birgit Djupedal og Ellen Hoff Jørgensen. Orkesteråret har fått støtte fra veldig mange forskjellige ordninger. Totalt fikk vi inn 11 millioner i støtte som gikk til aktiviteter og man kan lese mer om økonomien i Den store rapporten om Orkesteråret.

Landsstyret utarbeidet målsettinger for Orkesteråret i 2021, og når vi ser tilbake på de ser vi at Orkesteråret har vært en suksess. Vi har klart å skape økt orkesteraktivitet over hele landet gjennom hele året. Hver eneste region har hatt et ekstraordinært jubileumsprosjekt, og da er det særlig samarbeidene med de profesjonelle symfoniorkestrene vi ønsker å trekke frem. Vi har fått til en økning i pressedekning hvor UNOFs prosjekter har vært på blant annet Kveldsnytt og Supernytt. Etter at Orkesteråret var ferdig gjennomførte vi en spørreundersøkelse. Tilbakemeldingene fra UNOF og NASOLs medlemmer var at vi har lyktes i å skape et prosjekt som har favnet hele orkesterfrivilligheten. Flertallet mener at gjennom Orkesteråret har vi lyktes med å synliggjøre UNOF som organisasjon. Og det vi er mest stolte av er at 74% av de som svarte har følt eierskap til Orkesteråret 2024!

Samspill med de profesjonelle orkestrene

Vi gjennomførte side ved side-prosjekter med syv av åtte profesjonelle symfoniorkestrene i Norge. Et slikt prosjekt gikk ut på at UNOFs medlemmer fikk spille side ved side med de profesjonelle musikerne i orkestrene. Dette er viktige prosjekter som unge vel så mye som profesjonelle får utbytte av, særlig når det gjelder spilleglede! Ingen av prosjektene var like og de var spredt utover hele jubileumsåret.

I januar var det Familiedag og Åpningskonsert til Orkesteråret 2024 med Oslo-filharmonien. Ni av UNOFs medlemorkestre bidro under Familiedagen og tre under Åpningskonserten. I april hadde vi to prosjekter. Først ute var Unge talenter fra Trøndelag med Trondheim Symfoniorkester og KORK+Orkesteråret i Store Studio i Oslo. Der fikk 40 ungdommer fra hele landet spille med Kringkastingsorkesteret. I mai møttes nesten 80 barn og unge i Bodø for å spille sammen med Arktisk filharmoni. Prosjektet ble kalt Nordnorsk orkestersamling og hadde deltakere fra hele regionen. I Trondheim fikk 150 barn spille sammen med Trondheim Symfoniorkester under Orkesterfest. I september gjennomførte kulturskolen Knuden et side ved side-prosjekt med Kristiansand symfoniorkester kalt Symfonisk nabofest. En uke senere fikk 40 ungdommer fra Rogaland spille side ved side med Stavanger Symfoniorkester under deres Åpen dag i Stavanger konserthus. Vi avsluttet jubileet på storslått vis med to utsolgte konserter i Grieghallen. Totalt deltok 350 barn og unge både på scenen og i foajeen under julekonserten Musikalske julekort fra Orkesteråret med Bergen filharmoniske orkester.

Side ved side med Stavanger Symfoniorkester. Foto: Annika Byrde

Medlemsorkestrenes prosjekter

Orkesteråret hadde ikke vært mulig uten våre fantastiske medlemsorkestre! Ikke bare har de deltatt på prosjektene UNOF sentralt har arrangert, men de har og laget egne prosjekter, konserter, seminarer og turer. Vi delte ut til sammen 250.000 kr til medlemsorkestrenes egne prosjekter og orkestre i NASOL sine samarbeid med barn og unge. På hjemmesida til Orkesteråret var det en programkalender der UNOF og NASOLs medlemsorkestre kunne melde inn arrangementene sine fra høsten 2023 og ut 2024. Det ble omtrent meldt inn 250 arrangementer. En fullstendig oversikt over de som fikk støtte og arrangementene som ble meldt inn finns i Den store rapporten om Orkesteråret! Et av prosjektene var Unge solister på Helgeland som man kan lese mer om her.

Andre prosjekter

Orkesterdagen 20. april

I 2022 feiret vi Orkesterdagen 20. april for første gang. Det er en merkedag vi opprettet som et oppspark til Orkesteråret og i anledningen Frivillighetens år. Vi feirer den på litt forskjellig måter hvert år. Her kan du lese om feiringen i 2022 og 2023. I 2024 lagde vi en flott musikkvideo. Vi opprettet en støtteordning for dagen som bare barn og unge kan søke på. Den lyses ut hvert år i januar og skal gå til orkestrenes feiring av Orkesterdagen.

Orkesterårets egne ambassadører

Ti ungdommer var ambassadører for Orkesteråret. De deltok på to kurs hvor de lærte hvordan de kunne lage egne arrangementer, markedsføre dem og søke støtte. Alle ungdommene tok med kunnskapen sin hjem til eget orkester og var med å lage egne konserter og sosiale aktiviteter.

Orkesterboka

Orkesterboka er på mange måter UNOFs jubileumsbok, bare at den ikke handler om UNOF. Det er viktig for oss å fortelle om orkester og alle dets sider som musikken, instrumentene, de som jobber med orkester og mye mer. Derfor engasjerte vi forfatterme Anne Haugland Balsnes og Linda Cecilie Halvorsen og illustratør Tiril Valeur som har skrevet og illustrert Orkesterboka – en faktabok for barn og unge. Boka er gitt ut på Cappelen Damm og kan kjøpes i alle de store bokhandlene og den er også tilgjenglig som e-bok og lydbok. I tillegg er den kjøpt av innkjøpsordningen så den er tilgjengelig i alle bibliotek i hele landet. UNOFs orkestre kan også selge boka på dugnad til inntekt for eget orkester så vi får spredd orkesterkunnskapen rundt om i hele landet.

The Future of Youth Orchestra

Norsk ungdomssymfoniorkester var med på et stort, internasjonalt prosjekt. Det var sammen med et tysk regionsorkester kalt Landesjugendorchester Hamburg og den østerrikske foreningen for musikere og medisin, Österreichische Gesellschaft für Musikund Medizin. Man kan lese mer om prosjektet her og her.

Orkesterstolper

Stolpejakten er et populært prosjekt for å få folk ut på tur. Man skanner QR-koder plassert på små stolper rundt om i hele landet. Vi samarbeidet med Stolpejakten i 2024 hvor 25 stolper ble til Orkesterstolper. Når man skannet koden kom det opp både tekst og videlenker av de 25 UNOF og NASOLs orkestrene.

Norsk ungdomssymfoniorkester i Bodø sammen med Landesjugendorchester Hamburg.
Foto: Sveinung Bjorå

Repertoarprosjekter

Festivity - Orkesterårets kjenningsmelodi

Vi ønsket en kjenningsmelodi og et musikalsk fellesskap til jubileumsåret vårt og det fikk vi. Vi spurte om komponist Ingebjørg Vilhelmsen ville skrive en omtrent to minutters lang fanfare som var tilpasset forskjellige nivåer, og hun sa ja. Resultatet ble Festivity og den ble spilt på veldig mange arrangementer gjennom hele året, blant annet på alle side ved side-prosjektene med de profesjonelle symfoniorkestrene. Man kan høre Festivity på musikkvideoen som ble laget til Orkesterdagen.

Lydfryd - ti nye stykker for barne- og ungdomsorkester

UNOF bestilte ti nye komposisjoner for barne- og ungdomsorkester under prosjekttittelen Lydfryd. Det var en styringsgruppe med ungdommer, dirigenter og komponister som valgte ut hvem som skulle skrive stykkene. De utvalgte komponistene arbeidet med flere av våre medlemsorkestre og skrev veldig forskjellige og veldig fine stykker. Stykkene skal gis ut på Norsk musikkforlag i løpet av 2025.

Notalogen - en digital katalog for musikk for barne- og ungdomsorkester

I arbeidet med jubileet gikk vi gjennom alle stykkene for barne- og ungdomsorkester som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets notedatabase. Det er mange gode stykker der som er glemt, og det vil UNOF gjøre noe med. Derfor lagde vi Notalogen som er en digital katalog for norsk musikk skrevet for barne- og ungdomsorkester. Vi jobber videre med den i 2025, og skal se på om den og skal inneholde arrangementer.

Nordberg strykeorkester urfremførte Mona Krogstads Musejakta. Det var et av ti nye stykker som ble skrevet til prosjektet Lydfryd. Foto: Marte Thu

Veiledere

Digitale øvelser - en veileder for samspilløvelser på nett

I 2023 samarbeidet vi med vår irske søsterorganisasjon The Irish Association of Youth Orchestra. Vi ville se på muligheter for digitale samspilløvelser på tvers av landegrenser og innad i landet. Vårt medlemsorkester Prosjekt MMXX og en irsk kvartett deltok. Det resulterte i en veileder med en pedagogisk del skrevet av Birgitte Mikalsen og en teknisk del skrevet av Caitlin Kelly og Espen Johansen.

Orkesteret funker - en inkluderings veileder

UNOF har begynt et større arbeid med å inkludere flere barn og unge med funksjonsnedsettelser i orkesteraktiviteten vår. Prosjektet begynte med en inkluderingsveileder kalt Orkesteret funker og at vi fikk inkluderingsmerket Barrierefri fritid av Unge funksjonhemmede. Orkesteret funker er et større prosjekt som UNOF fortsetter med i 2025-2027.

NASOLs prosjekter

NASOL, altså Norske Symfoni-Orkestres Landsforbund, ble opprettet i 1948 og hadde derfor 75års jubileum i 2023. De utvidet jubileet sitt til å gå over i 2024 og på den måten bli med på Orkesteråret. De gjennomførte prosjektet 75 år – 75 konserter hvor medlemsorkestrene kunne få støtte av NASOL til sine jubileumskonserter. Prosjektet startet med NASOLs egen konsert i Ridehuset i Oslo i september 2023. I tillegg bestilte de åtte nye stykker for amatørsymfoniorkester.

Tusen takk for et kjempeflott jubileum! Orkesteråret er dessverre over, men vi gleder oss nå til nye prosjekter og ser allerede frem mot 100 års jubileet.

Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Lag din egen Halloween-konsert! Lag din egen Halloween-konsert!
Feb 6, 2025
Vil dere prøve ut en ny type tematisk konsert? Halloween har blitt en stor høytid for godterielskende barn og mange orkestre har de siste årene prøvd seg på Halloween-konserter med skummel musikk og tilhørende sceniske elementer.
Frivilligheten som arbeidsplassFrivilligheten som arbeidsplass
Jan 31, 2025
Nestleder Unn Christel Berg Aune har skrevet brev til Frivillighet Norge etter at hun deltok på fagkonferanse i forbindelse med Frivillighetens dag.
UNOFs første nettverkssamling for kretseneUNOFs første nettverkssamling for kretsene
Jan 30, 2025
Lørdag 18. januar inviterte vi til vår første nettverkssamling. Representanter fra nesten alle kretsene var representert for en dag med faglig påfyll, gode diskusjoner og inspirerende innlegg!
Nye orkester i UNOFNye orkester i UNOF
Jan 22, 2025
I løpet av året har vi fått 13 nye orkestre i både sør og nord, øst og vest. La oss ta en nærmere titt på dem.