De Unges Orkesterforbund
En landsomfattende organisasjon for barne- og ungdomsorkestre i Norge. UNOF har 6 000 medlemmer i alderen 4–26 år, som spiller i 180 lokale orkestre.
Orkesterboka!
UNOF har vært med å gi ut faktaboka Orkesterboka som er laget for barn og unge! Det er en spennende, lærerik og inspirerende bok som passer både for de som kan noe om orkester og for de som er nysgjerrig på lære noe. Lurer du på hva en notebibliotekar gjør, eller hvorfor oboen har en så særegen klang eller hva slags orkestertyper finnes det egentlig? Alt dette og mer til får du svar på i Orkeseterboka.
Har du lyst å tjene ekstra penger til orkesteret ditt? Da kan du selge Orkeseterboka som dugnad og beholde halvparten av inntektene selv.

Orkesterboka!
UNOF har vært med å gi ut faktaboka Orkesterboka som er laget for barn og unge! Det er en spennende, lærerik og inspirerende bok som passer både for de som kan noe om orkester og for de som er nysgjerrig på lære noe. Lurer du på hva en notebibliotekar gjør, eller hvorfor oboen har en så særegen klang eller hva slags orkestertyper finnes det egentlig? Alt dette og mer til får du svar på i Orkeseterboka.
Har du lyst å tjene ekstra penger til orkesteret ditt? Da kan du selge Orkeseterboka som dugnad og beholde halvparten av inntektene selv.

Aktuelt
Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Det er viktig at barn får mulighet til å spille et instrument
.jpg)
Fra bratsj til politisk ledelse
Noen av våre medlemsorkestre
Vi har mange unike medlemsorkestre, og her er to tilfeldig utvalgte.

Kvartett Saphir
KVARTETT SAPHIR er en ung og ambisiøs kvartett som består av Amanda Noor
Vatn (fiolin/bratsj), Philippe Jayer (fiolin/bratsj), Torje Råbu (fiolin/bratsj) og Iris Kalliovirta (cello).
Kvartetten er 1.prisvinnere fem år på rad i den nasjonale konkurransen
Ungdommens musikkmesterskap. I 2022 og 2023 fikk de 1. pris i Midgardkonkurransen, Kammermusikklassen. De er svært aktive på konsertscener og festivaler og har regelmessig oppdrag for næringslivet, private og offentlige bedrifter. Siden 2019 har de vært med i ung kvartettserie, Oslo Quartet Series’ talentprogram for unge strykekvartetter. Gjennom dette programmet har de spilt konserter blant annet i Operaen, Gamle logen og på Sentralen, og deltatt i en rekke mesterklasser med internasjonale kvartetter, bla. Juilliard Quartet, Belcea Quartet og Brentano Quartet og Vertavokvartetten. De har spilt på festivaler som Brahms på 123, Absolutt Haydn, Vertavos 35 årsfest på Sentralen. De har spilte på Slottet ved utdelingen av Kongens fortjenestemedalje og på Nasjonalteatrets 17.mai-konsert.
I 2019 fikk de gullknappen på TV2 Norske Talenter med et verk av Sjostakovitsj, og gikk videre til finalen. De har spilt ved utdeling av St.Olav i Gamle Festsal og på Redd Barnas fredsprisfest på Nobels Fredssenter som ble sendt på NRK og TV2. I 2020 var kvartetten med i et kvartettsamarbeid ved Chetham School of music i Manchester. Av andre konserter Kvartett Saphir har spilt kan blant annet nevnes egen helaftens konsert ved Sentralens digitale konsertserie i 2020, sommerkonsert på Ramme gård under Aulaserien, de har urfremført Øyvind Matres arrangement på «Ja, vi elsker» - skrevet spesielt for Kvartett Saphir, konserter for Nordstrand huskonserter, konserter i Narvik kulturhus i samarbeid med Musikk i Nordland mfl.(2021). I 2022 har de samarbeidet med Det Norske Jentekor om en urfremføring av Ståle Kleibergs verk «Å høyra til» for strykekvartett og kor i Nidaros Domen og Universitetets Aula. De har også gitt flere konserter på Nordsjø Musikkfest, Horten kammermusikkfest, spilt på utdelingen av Abelprisen i Universitetets aula sendt på NRK, Alf Hurum festkonsert, Gartneriet Bygdøy Kongsgård og Filmproduksjon for TV-skolen, Lillehammer. I desember 2022 inviterte de for første gang til sin egenproduserte konsert «Jul med Saphir» på Sentralen hvor de for færste gang presenterte Saphir XL – et utvidet Saphir i kammerorkesterformat i tillegg til at de inkluderte cembalo, blåsere og sangere.
På Kvartett Saphirs repertoar står blant annet strykekvartetter av Felix Mendelssohn Bartholdy, Dimitri Shostakovitsj, Sergei Prokovieff, W.A.Mozart, Joseph Haydn,Antonin Dvořák, Sulkhan Tsintsadze, Edvard Grieg, Ludwig Van Beethoven, Philip Glass og Arne Nordheim, Ernest Chausson, Ståle Kleiberg, Arnold Shoenberg.
Utøverne er elever ved Barratt Due Unge Talenter og er også dyktige solister og orkesterutøvere. Kvartetten får sin undervisning av Kari Ravnan, cellist i Oslo Filharmonien og professor ved Barratt Due.
Kvartett Saphir:
Amanda Noor Vatn,16 (fiolin/bratsj)
Philippe Jayer,16(fiolin/bratsj)
Torje Råbu,16 (fiolin/bratsj)
Iris Kalliovirta,16 (cello).

Juniorensemblet Barratt Due
Orkesteret er for spesielt motiverte strykere i alderen 12-16 år, som starter i høstsemesteret etter et prøvespill tidlig i vårsemesteret. Dyktige yngre strykere kan tas opp tidligere i spesielle tilfeller. JENS jobber med musisering, teknikk og fremføring på et høyt nivå. Orkesteret øver 3 timer hver lørdag i Barratt Due Musikkinstitutts lokaler.
Det legges stor vekt på musikkglede og samspill med god intonasjon og et godt resultat, der hele orkesteret jobber sammen for å få frem den beste klangen.
Musikerne deltar på øveseminarer, samt et antall konserter hvert semester.
JENS har et vennskapsorkester i Prenzlauer Berg, Berlin, der de var en uke på turné senest i 2023, sammen med barokkdanseren Elisabeth Svarstad. Gjenbesøk fra Tyskland kommer til Oslo høsten 2024. Ellers gir Juniorensemblet mange konserter i Oslo, og de har gjentatte ganger vært med på oppsetninger i den Norske Opera i samarbeid med Barneballetten og Barnekoret. En god del av orkestermedlemmene går på Musikk på Majorstuen skole, i ungdomstrinnet.
Erfarne Sigyn Fossnes er dirigent og kunstnerisk leder for orkesteret. (2006/07 og fra 2011 til i dag). Sigyn er spillende leder på en del av orkesterets produksjoner. Hun har alltid vært åpen for spennende muligheter lokalt, som utekonserter, konserter på institusjoner og skoler, samt deltagelse på orkestersamlinger med andre orkestre.
Juniorensemblet Barratt Due har en lang merittliste. Av dette kan nevnes Hardingtonar 2013 hvor de urframførte symfoni nr.3 av Geirr Tveitt, deltagelse på Festspillene i Bergen i 2011 i samarbeid med El Sistema, og i koronatiden et stort prosjekt, Før er også nå, i samarbeid med Grete Helle Rasmussen og lokale musikere og kunstnere på Skien Kulturhus høsten 2022. JENS har spilt med solister som Ragnhild Hemsing, Guro Kleven Hagen, Sandra Lied Haga, Birgitta Oftestad, Bjørg Pas - samt i BARDUS symfoniorkester hver vår med strykere og blåsere fra Barratt Dues eldre orkestre og Norges Musikkhøgskole. JENS spilte også på et antall "korona-konfirmasjoner" i Oslo Rådhus under nedstengningen 2021 med strenge restriksjoner, en opplevelse som lot musikkgleden komme frem i en vanskelig tid. Evnen til å formidle og delta sammen på større musikalske verk fra mange tidsperioder er noe av det viktigste man lærer i JENS. Styreleder i JENS er Hugo Lauritz Jenssen