Nye orkester i UNOF

x min lesetid

2024 var jubileumsåret til UNOF. Et av målene til Orkesteråret var synlighet og vekst for UNOF og orkesterbevegelsen. I løpet av året har vi fått 13 nye orkestre i både sør og nord, øst og vest. La oss ta en nærmere titt på dem.


Et av de første orkestrene som meldte seg inn i fjor var en trio med tre unge herrer fra Stavanger; Piccolino Orchestra. De var så heldige å få en egen reportasje om orkesteret sitt.

Foto: Marthe Thu



Litt lenger nord i landet har vi 6 unge strykere ved kulturskolen på Inderøy som har laget seg orkesteret Fiobrello. De har allerede rukket å gjennomføre flere samarbeidsprosjekter, blant annet med Heimdal Strykeorkester og et seminar med den populære trioen Tri no Treble.

Ordet fiobrello er italiensk og betyr «liten blomst», det passer jo fint på denne gjengen! Med i miljøet finner vi bratsjist Siv Furunes som i årevis har hatt en viktig rolle i orkestermiljøet i Trøndelag.  

Foto: Privat




I mai arrangerte Orkesteråret og UNOF Nord-Norge Nord-Norsk Orkestersamlig.

Foto: David Engmo
Alle foto: David Engmo

Denne flotte samlingen var et side-om-side-samarbeid med Arktisk Filharmoni. I forbindelse med denne samlingen meldte Strykeorkestrene ved Tromsø kulturskole seg inn i UNOF. Dette er et strykemiljø med over 30 unge strykere fra 9-16 år. Miljøet har i flere år hatt store orkesterprosjekter og vi er glade for å kunne bidra til at de kan fortsette det gode arbeidet sitt.  


I Vestfold er det også godt miljø for vekst av strykeorkester, og der fikk vi to nye orkestre i fjor.

Ved Steinerskolen på Vestskogen var det for mange år siden et orkester som het Formusica. I forbindelse med omlegging på skolen ble orkesteret nedlagt, men foreldrene ved skolen startet sin egen frivillig organiserte kulturskole for å gi barna et godt musikktilbud. De siste årene har miljøet fått nye krefter inn og startet opp Vestskogen Strykeorkester. Noen heldige barn fra orkestret fikk være med på åpningskonserten for Orkesteråret sammen med Oslo-Filharmonien. I løpet av året har de jobbet med å bygge et godt orkestermiljø, og hatt et folkemusikkprosjekt. Siste nytt er at de har hele 60 medlemmer!

Foto: Malene Økland

Ikke langt unna, i Larvik, har i fått medlemsorkesteret Larvik Kammerorkester.


De har 30 medlemmer som hovedsaklig er barn, med noen voksne medspillere. Alle strykeelever ved Larvik kulturskole har tilbud om å være med i orkesteret som har ukentlige øvelser og konserter i nærmiljøet.  

Mange barn og unge som spiller orkesterinstrumenter, liker så godt å spille at det ikke holder med ukentlige spilletimer, orkesterøvelser, seminarer og konserter. De vil spille i kammergrupper også. Fra miljøet rundt NOR59 Strykeinstitutt fikk vi i fjor to nye kammergrupper: Kvartett Merci og Orkester Kvartett MBMB. De er fra 9-12 år og planlegger blant annet prosjektet «Vivaldi til liten og stor» der de har fått støtte til å øve inn og framføre Vivaldis konsert for fire fioliner i H-moll. Konsertstedene og publikum har stor variasjon: en barnehage, et gamlehjem, et kjøpesenter og en konsertsal.

Visste du at det å spille strykeinstrument er en populær fritidsaktivitet ved flere internasjonale skoler?
Ved CIS- Children’s international school i Sarpsborg (CISS) har de dannet seg et eget strykeorkester, med det fiffige navnet C# Music som passer perfekt til skolens navn.  

Når vi snakker om slagkraftige navn, så kan vi ikke komme utenom Vågan Lydkraft, vårt nye orkester ved Vågan Kulturskole i Nordland. Ved kulturskolen undervises det i både fiolin, bratsj og cello, og orkesteret øver hver torsdag med lærer Elise Westerlund.  

I Oslo har vi fått tre nye orkestre i løpet av året. Fernanda Nissen Strykeorkester har startet opp orkestersamspill og instrumentundervisning over samme lest som naboorkesteret på Lilleborg Skole. Sammen med dirigent Bendik Goldstein har de rukket å bli kjent med både klassisk musikk, skummel musikk og folkemusikk i samarbeid med den kjente folkemusikeren Knut Buen.  

Fra konserten Folkemusikk i Vesterled på Sentralen i Oslo, august 2024. Foto: Marthe Thu



Tsjetsjensk musikkarv har som formål å vekke og stimulere interessen for musikk hos barn og unge. Dette gjennom å drive musikkaktiviteter med flerspråklige musikere for å fremme deres allsidige musikalitet og flerspråklighet, som igjen fremmer mangfold og inkludering. De skal også styrke flerkulturell forståelse og kommunikasjon på morsmål og andre, tredje språk hos barn og unge.


Strykerne på Foss videregående har også meldt inn kammerorkestert sitt i UNOF. I tillegg til all spillingen som skjer på skolen, så opptrer de på festivaler og konserter utenom skoletiden under ledelse av Marianne Lund.  


Hvis du har spilt i suzukiorkester som barn og savner bekjentskaper fra miljøet og metoden, så kanskje Suzuki Kammerorkester kan være noe for deg? Dette er et tilbud til eldre suzukielever eller ungdommer og har med medlemmer fra flere steder i landet. De møtes flere ganger årlig i Bergen og Oslo.  

Kjenner du til et orkestermiljø som ikke er medlem av UNOF? Ta kontakt med oss, så hjelper vi dere å ta del i vårt nettverk og våre medlemsfordeler.  



Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Vil du være med på orkester i Japan i 2025?Vil du være med på orkester i Japan i 2025?
Dec 18, 2024
Nå har du sjansen til å få en uforglemmelig opplevelse og spille sammen med unge, lovende, dyktige orkestermusikere i Japan!
– Vi skal fortsette å bygge laget– Vi skal fortsette å bygge laget
Dec 16, 2024
Berit Cardas blir ny dirigent for NUSO.
Veien til vårofferetVeien til vårofferet
Nov 22, 2024
Vi tok en prat med fagottisten i Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester.
Dette bør du viteDette bør du vite
Oct 25, 2024
En oversikt over de viktigste sakene, akkurat nå.