Orkestre samles i Plovdiv

5. mai åpnet den europeiske orkesterfestivalen i Plovdiv i Bulgaria.

16 musikere fra Nordberg Strykeorkesters Ungdomsorkester representerer UNOF og Norge på festivalen.

Nordberg Strykeorkester holder til i Oslo og har omkring 80 medlemmer mellom 4 og 16 år. Orkesteret er delt i tre. Det er de eldste, i Ungdomsorkesteret, som deltar i Plovdiv.

– Festivalen var meget godt organisert og den historiske byen Plovdiv var en perfekt ramme rundt arrangementet.
Festivaldeltagerne kunne velge mellom 8 forskjellige workshop orkestre. Våre ungdommer deltok på «Dvorak-romantic music» og «film music». Ungdommene våre storkoste seg i begge gruppene. Dirigentene var flinke, pedagogiske og hyggelige. Tre dagers øving ble avsluttet med en fantastisk konsert i «Roman stadium».
Vi er tilbake når den 13th European orchestra festival arrangeres! forteller Kristin W. Haugstoga i Nordberg Strykeorkester.

Deltakere fra 25 land

Hvert tredje år avholder den europeiske orkesterføderasjonen EOFed Europeisk Orkesterfestival et sted i Europa. Her kommer musikere fra hele Europa sammen for å opptre, delta workshops, lytte til hverandre, sosialisere, spille og lære.

Festivalen i Plovdiv skulle egentlig funnet sted i fjor, men ble utsatt på grunn av det-dere-vet.

Usikkerhet og forstyrrelser i den vante rutinen har preget mange sider av samfunnet de siste årene. Med krig og en koronapandemi som fremdeles pågår har festivalen blitt noe redusert i omfang. Når den endelig starter er det med ti orkestre og deltakere fra til sammen 25 land tilstede. Vi er glade for at orkestrene møtes i denne tiden, og tror et levende musikkliv er minst like viktig som før.

Arven etter Bergen

I 2018 ble den Europeiske Orksterfestivalen avholdt i Bergen. NASOL og UNOF gikk sammen om å arrangere en svært vellykket festival som samlet over 1000 musikere fra 25 orkestre. Tidligere har festivalen blitt arrangert i Cremona i Italia (2015), i Tallinn i Estland (2012) og Dalfsen i Nederland (2009).