
Langsomme skritt tilbake til hverdagen
For orkesterbevegelsen førte koronakrisa til bråstopp. I takt med at samfunnet gradvis har gjenåpnet har orkestermusikerne også begynt å finne veien tilbake til øvingslokaler og konsertscener.
Det har ikke alltid vært enkelt. Mange har opplevd at det har vært vanskelig å få tilgang til de gamle øvingslokalene. Her kan du høre fra fem NASOL-orkestre med litt ulike erfaringer.
Begynner til høsten
Midt-Gudbrandsdal orkester har fremdeles ikke hatt øvinger etter korona.
— Vi håper å starte att i orkesteret til hausten. Vi har laga plan for øvingar og to konsertar. Vi har hatt tre styremøte og bla a planlagt årsmøte utsett til hausten. Sekretær i styret har sendt ut informasjon jevnleg til medlemmene. Vi har lest smittevernreglane for musikk og f eks areal for musikar. Vi har kanskje tenkt at kor er noko av det vanskelegaste å delta i for tida og framover, jfr dråpesmitte og avstand/areal. Vi håper det skal gå greitt å kunne starte orkesterøvingar ultimo august, forteller orkesterets leder Tine Elisabeth Slang.
Heller ikke Juniorsymfonikerne har ikke hatt tilgang til øvingslokaler, verken mens skolene var stengt eller etter at de ble gjenåpnet.
— Vi har ikke funnet mulighet til å øve, og starter på noe jeg vil anta er en bar musikalsk bakke etter sommerferien. Dette er jo også en del av historien, selv om den ikke er så oppmuntrende. Vi har hatt liten kontakt med muiskantene, utover å sende meldinger om avlyste øvelser. Det gjør det også spennende å se hvem som dukker opp på høstens første øvelser. Det gruer jeg meg til, rett og slett. Vi trenger nok oppmuntring og hjelp til oppstart, men nå har vi fått tilsagn om øvelokaler, sier Carl Petter Opsahl, konstituert styreleder i Juniorsymfonikerne
Må betale dyrt for lokaler
Da skolene åpnet igjen, opplevde mange orkestre at de likevel ikke åpnet for alle. Både voksne, barne- og ungdomsorkestre har i stedet måttet finne alternative øvingslokaler, der prislappen ofte har vært høyere.
Østfold symfoniorkester er et eksempel på hvordan dette kan gå hardt ut over orkestrenes økonomi.
— Vi øver vanligvis på Greåker videregående skole, men fikk ikke komme inn der. Vi betaler ikke leie.
Vi har nå måttet leie lokale og har betalt kr 4000 kroner for to øvelser. Det er ikke holdbart for vår økonomi i lengden, men vi håper på bedre tider etter sommeren, sier orkesterets leder Barbro Kvaal.
Men det finnes også eksempler på orkestre som ikke bare har klart å øve, men også spille konserter etter gjenåpningen. Et av dem er Nordstrand skole- og ungdomssymfoniorkester.
— Vi i NOSUS har rukket å avholde seks torsdagsøvelser og to seminarer i Lambertseter kirke etter at det ble åpnet for musikkøvelser igjen. Nå har nettopp ungdomsorkesteret avholdt konsert – også i Lambertseter kirke. Stor takk til kirken for stor velvilje og tilrettelegging! forteller styreleder Cecilie Norenberg.
Passer på meteren
Også Jæren Symfoniorkester har gjennomført både øvelser og konserter med behørig trygg avstand.


