
Dette betyr statsbudsjettet for de frivillige orkestrene
De fleste ordningene som berører det frivillige orkesterlivet fortsetter mer eller mindre som før, eller med liten økning. Momskompensasjonen økes litt, men samtidig kuttes det i støtten til voksenopplæring.
- UNOFs driftstilskudd fortsetter på samme nivå som før, justert for prisvekst.
- Bevilgningen til merverdiavgiftskompensasjon for frivillige organisasjoner foreslås økt til 1,7 mrd. kroner.
- Den største endringen er en kraftig økning i ordningen med herreløs arv til frivillige organisasjoner, som forvaltes av LNU. Ordningen økes fra 3 003 til 8 168 millioner.
- 60 millioner er satt av til forsøk med fritidskordordninger. Arendal og Vadsø er pilotkommuner for ordningen.
- Regjeringen vil fremme en ny samarbeidsstrategi for barnefattigdom i løpet av 2020.
- Regjeringen vil sette av fem millioner kroner til en ny tilskuddsordning for inkludering i frivillig kulturliv.
- Den nasjonale tilskuddsordningen for inkluderingsarbeid for barn og unge, som blant annet har gitt støtte til UNOFs Orkester for alle-ordning, blir økt fra 311 til 356 millioner kroner.
- Finansieringen av studieforbundene, som gir støtte til voksenopplæring, går litt ned. Fra 2021 vil regjeringen flytte de studieforbundene som berører kultur fra Kunnskapsdepartementet til Kulturdepartementet.
Hele statsbudsjettet kan leses på regjeringens nettsider.
— Dypt urovekkende
For orkestre med mange medlemmer over 14 or og som mottar mye voksenopplæringsmidler, er statsbudsjettet dårlige nyheter. Musikkens studieforbund, som blant annet administrerer voksenopplæringsstøtten til orkestre, reagerer sterkt på at statsbudsjettet kutter i støtten til stuideforbundene.
— Statsbudsjettet for 2020 gir et kutt på 10 millioner for de norske studieforbundene. Dette tilsvarer nesten 5%.
I en tid når vi er pålagt å bidra inn i en omfattende prosess med endringer i departementstilknytning, ekstra arbeid med ny lov og forskrift og fagre lovnader om at regjeringen vil satse på læring i frivillige organisasjoner oppfatter vi dette som dypt urovekkende. Sammenlignet med nivået på 1990-tallet har studieforbundenes tilskudd nå blitt halvert. Hvordan mener regjeringen at vi skal kunne leve opp til lovens mål med stadig mindre bevilgninger?, skriver Musikkens studieforbund på Facebook.
— Ikke godt nok
Momskompensasjonen øker. Frivillighet Norge, som lenge har tatt til orde for full momskompensasjon, er likevel ikke fornøyde. Økningen er ikke nok til å fjerne moms på dugnad, sier organisasjonen i en pressemelding.
— Det vil fortsatt mangle omlag 400 millioner kroner før vi har full momskompensasjon. Dette er penger som kunne ha blitt brukt til aktivitet i lag og foreninger over hele landet, men i stedet blir borte i avgift til staten. Dette er ikke godt nok, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.
Både UNOF og NASOL er medlemmer av Frivillighet Norge og støtter kravet om full momskompensasjon.
Etterlyser Frifond-styrking
LNU, som UNOF er tilsluttet, mener dette er et lite ambisiøst budsjett for barne- og ungdomsfrivilligheten. Årets statsbudsjett er det første etter at regjeringen i frivillighetsmeldingen satte høye ambisjoner for frivillighetspolitikken, men LNU savner reell satsing på frivillighet.
LNU etterlyser en styrking av Frifond-midlene. Barne- og ungdomsorganisasjonene vokser hvert år, og har de siste ti årene vokst med over 100.000 medlemmer. Da må også støtteordningene økes slik at det fortsatt er mulig å arrangere aktiviteter for barn og unge over hele landet.
– Støtten til Frifond har stått stille siden 2015. Samtidig har Norsk tipping har hatt rekordoverskudd år etter år. Vi mener Stortinget enten bør legge Frifond inn i statsbudsjett igjen, eller gå gjennom tippemidlene og sikre at de går til brede ordninger for frivillighet, mener LNU-leder Rode Hegstad.
– En del uavklarte forhold
Paraplyorganisasjonen Norsk Musikkråd trekker framflere positive trekk ved budsjettet, som økt momskompensasjon og tiltak for bedre inkludering av barn og ungdom.
Samtidig etterlater dette kulturbudsjettet også en del uavklarte forhold, påpeker musikkrådet. Særlig gjelder dette hvilke områder innenfor kultur som vil bli tillagt de nye fylkene.
Musikkrådet er skuffet over at regjeringen ikke følger opp de positive signalene i Frivillighetsmeldingen og Kulturmeldingen om flere egnede øvings- og fremføringslokaler for det frivillige musikk- og kulturlivet. Kuttene i studieforbundene blir også møtt med skarp kritikk.