Har du hørt om Norsk Dobbeltrørlag?

Nystiftet forening skal samle oboister og fagottister på alle nivåer.

Norsk Dobbeltrørlag (DOR) ble stiftet 1. desember 2018. Allerede har 70 oboister og fagottister meldt seg inn.

For amatører og proffe

— Rekruttering av unge er et et hovedfokus for oss. Vi ønsker også å støtte opp om talentutvikling og rekruttering til musikeryrket, og ikke minst også voksne amatører. Man kan like gjerne bli inspirert til å spille av en nabo som spiller fagott i et amatørkorps som av en profesjonell musiker, forteller Jon Halvor Lund, som leder den flunkende nye organisasjonen.

Foreningen skal være en arena for både profesjonelle utøvere og pedagoger, amatører, elever og andre interesserte. Både barn og voksne, amatører og profesjonelle kan bli medlem. DOR vil er særlig opptatt rekruttering og utdanning av nye generasjoner oboister og fagottister, og skal bidra til å arrangere samlinger for oboister og fagottister på alle nivåer fra hele landet.

— Vi oppfordrer både barn og voksne til å melde seg inn. Medlemskap for de yngste er gratis, og koster en hundrelapp i året for de over tolv år. Vi hadde blitt veldig glade om flere av de yngste hadde meldt seg inn, sier Lund.

Allsidig instrument med flott lyd

Norsk Dobbeltrørlag har vokst ut av obo- og fagottsamlingene som har vært arrangert de siste årene, blant annet i samarbeid med Instrumenter i fokus og UNOF.

— Det finnes organisasjoner for oboister og fagottister i mange land i verden, blant annet i USA og i Spania, der det arrangeres en ukelang konferanse i sommer. Dette er viktige inspirasjonskilder for oss. Som medlem av Norsk Dobbeltrørlag blir man er en del av en internasjonal bevegelse.

Jon Halvor Lund er selv alternerende solofagottist ved Den Norske Opera & Ballett og underviser på Universitetet i Tromsø. Han har dette å si om sitt eget instrument:

— Fagott er et veldig allsidig instrument. Det kan fungere som både bass- og melodiinstrument og kan brukes musikalsk i mange sammenhenger musikalsk, mange flere enn folk tror. Når man først har begynt å spille får man veldig mange tilbud, for det er mange orkestre og korps som trenger noen til å spille fagott, og det er ikke så mange fagottister å velge imellom. Og ikke minst har fagotten en veldig flott lyd.

Les mer på Norsk Dobbeltrørlags nettside eller facebookside, eller gå hit for å melde deg inn.