Fra Brasil til Norge med musikk i bagasjen

Suzukifiolinistene fra Oslo har spilt med Camerata Laranjeiras fra Rio de Janeiro, Brasil og Oslo Strings i Voksen kirke den 6. mai. Konserten var utrolig spennende og givende for både Suzukifiolinistene og Camerata Laranjeiras.

Konserten ble innledet med nydelig folkemusikk av Vegar Vårdal. Suzukifiolinistene spilte tradisjonell norsk folkemusikk og nyere populær musikk. Camerata Laranjeiras spilte fengende brasilianske rytmer og popmusikk som de har arrangert selv, blant annet fra a-ha, og vakker musikk fra kjente norske komponister.

Suzukifiolinistenes dyktige pianist Ulf Nilsen akkompagnerte begge gruppene, også deres felles numre : Bruremarsj fra Vågå og Aguas de Marco. Suzukifiolinistene har 30 års jubileum i år og dirigenten Anne-Berit Halvorsen har gjort en fantastisk jobb med å lede gruppen i alle disse årene!

Stort spenn og spenstig samspill

Camerata Laranjeiras er et ungdomsorkester med base i Rio de Janeiro, Brasil. Orkesteret ble startet i 2013 av Karolin Rosalie Broosch (Tyskland), Tiago Cosmo da Silva (Brasil) og Kaja Fjellberg Pettersen (Norge). Orkesteret er i utgangspunktet et sosialprosjekt, som ønsker å bringe barn og unge sammen uavhengig av deres bakgrunn. Prosjektet har i stor grad lykkes i å integrere alle lag til et felles samlingssted, der alle medlemmene tar ansvar for hverandre og fellesskapet.

Aldersspennet er stort. Den yngste i orkesteret er 13 og den eldste 25. Likevel fungerer samspillet mellom medlemmene ypperlig. De eldste inspirerer de yngste til å følge sin musikalske drøm og går foran som mentorer og forbilder.

Drømmer som oppfylles

Camerata Laranjeiras var i Norge fra 4.-20.mai. Oslo Strings fikk endelig hjulpet dem til få oppfylt deres største drøm, å reise til Norge og spille konserter. 15 musikere fikk oppleve den norske kulturen og møte mennesker som kan støtte deres vei videre i livet. Orkesteret ga uforglemmelige konsertopplevelser tilbake. Denne perioden vil forhåpentligvis gi livslange minner og spor for alle som var involvert.

At nordmenn kan opplevde å møte unge mennesker som har jobbet seg opp fra så og si ingenting og med svært få midler er svært berikende. En slik utveksling kan motivere enhver til å se sitt eget liv i et større perspektiv og til å forstå hvor heldig man er som bor i et så velfungerende land som Norge.

I perioden de var her har samarbeidet orkesteret blant annet med Norges musikkhøgskols talentutviklingsprogram TUP. Sammen med disse ble det arrangert seminarer og konserter, og det blir utveksling av både musikk og tankesett. 17.mai spilte de i Bredtveit fengsel, slik at Camerata kunne gi noe tilbake til de som trenger det mest i det norske samfunnet. Den 15. mai arrangerte Oslo Strings en stor støttekonsert i Kulturkirken Jakob. En rekke profilerte norske artister med oss på laget og alle inntektene gikk uavkortet til gruppens arbeid i Brasil.