Frivillighetsbarometeret 2017: flere deltar i frivillig arbeid

Flere deltar i frivillig arbeid enn før. Samtidig er det mange som kunne vært engasjert dersom de hadde blitt spurt, antyder Frivillighetsbarometeret 2017.

Barometeret utarbeides av Frivillighet Norge i samarbeid med i samarbeid med Kantar TNS, og gir en omfattende oversikt over nordmenns engasjement i frivillig arbeid. Det lanseres i forbindelse med at 5. desember er FNs internasjonale dag for frivillighet.

Kultur er tredje størst

Her er noen punkter som kan være interessante for oss i det frivillige orkesterlivet:

  • To av tre (67 prosent) har gjort frivillig arbeid i løpet av det siste året. Det er en stigning på fem prosentpoeng siden året før.
  • Elever på videregående gjør langt mer frivillig arbeid enn andre grupper.
    14 prosent har deltatt som frivillig i en kulturorganisasjon. Ni prosent oppgir at de er medlem av en slik organisasjon, mens 15 prosent at de har deltatt på aktiviteter av en kulturell organisasjon. Fire prosent har gitt penger.
  • Kultur er den tredje største frivillige aktiviteten, etter idrett og lokalmiljø/bosted.
  • 55 prosent kunne tenke seg å gjøre frivillig arbeid for en sak de er opptatt av. Samtidig svarer 58 prosent at de ikke har blitt forsøkt rekruttert til slikt arbeid det siste året. De som blir rekruttert, tenderer til å være de som er engasjert allerede.

Potensial til å rekruttere flere

— Frivillighetsbarometeret viser at svært mange ønsker å delta, men også at organisasjonene har en tendens til å forsøke å rekruttere de som allerede er frivillige. Det er viktig at organisasjonen ser at potensialet er større enn som så, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

UNOF og NASOL er medlemmer av Frivillighet Norge, som er en paraplyorganisasjon for frivillige organisasjoner i Norge. Les mer om Frivillighetsbarometeret på organisasjonens nettsider, eller last ned hele undersøkelsen.