Det nordnorske orkesterlivets «power couple»

Vi tok en prat med Trond Wika og Franziska Wika, som nylig vant Nordland fylkes kulturpris for sin mangeårige innsats for musikken og orkesterlivet.

Paret fyller mange funksjoner i orkesterlivet i Mosjøen. Hør bare: Trond er konsertmester i Mosjøen orkesterforening, musikalsk leder i Vefsn Unge Strykere, kunstnerisk leder på Toppenkurset og styreleder i Helgeland Sinfonietta. Franziska er styreleder i Mosjøen orkesterforening, pianist i Vefsn Unge Strykere når det trengs og leder av pianoavdelingen på Toppenkurset.

— Kan dere fortelle oss om orkesteret deres?

— Vi har jo hver vårt orkester, sier Franziska. Jeg er leder i Mosjøen orkesterforening og Trond er musikalsk leder i Vefsn Unge Strykere. Vi jobber arbeider egentlig i begge orkestrene. Vi har akkurat avsluttet to store prosjekt med Rutters Requiem og Reisen til Julestjernen. Prosjektene har vært et samarbeid med kulturskolen og musikklinja.

— Hva jobber dere med nå?

Først skal vi legge tilrette for konserten «Heim te’ jul» med våre musikkstudenter som kommer hjem fra studiesteder i inn- og utland. For tiden forbereder orkesterforeningen Nyttårsball med ekte Wienervals den 7. Januar 2017. Så står festivalen LYTT PÅ NYTT for tur med flere spennende urframføringer og hvor vi ellers markerer Norsk Komponistforenings 100-års jubileum. Vefsn Unge Strykere feier 20 år i 2017 og er i full gang med forberedelser til konserter, seminar og utenlandstur. Ellers er planleggingen av Toppenkurset forlengst kommet i gang. Mange nye søknader for 2017 må bli sendt og ennå er det rapporter for 2016 som må skrives. Ja, og så har vi Unge Solister fra Helgeland som også feirer 20-års jubileum i 2017. Det blir spennende hvem som søker denne gangen.

— Hva er deres siste konsertopplevelse?

— Denne konserten har vi spilt selv, et program med tsjekkisk musikk for fiolin og piano.

— Fortell om et stykke dere liker godt å spille!

— Det må være Kreutzersonaten av Beethoven.

— Hva gjør dere når du ikke spiller?

Da prøver vi å slappe av eller komme oss på tur, klekke ut nye prosjekter eller søker om penger for nye aktiviteter.

— Er det noe dere synes UNOF og NASOL burde jobbe mer med framover?

— UNOF er en meget veldreven organisasjon med god demokratisk oppbygging. Det er god informasjon til medlemsorkestrene. UNOF forvalter tilskuddsmidler på en utmerket måte. Det er viktig at NUSO forblir et topporkester med spennende oppgaver. NASOL må arbeide for å få flere tilskuddsmidler til medlemsorkestrene.