Orkestersommeren 2019

Sommerferie? Hah! Musikere har ikke sommerferie. Intens spilleaktivitet har funnet sted gjennom sommermånedene.

NASOL driver Norges eneste orkesterkurs for voksne, Vestlandsk sommarsymfoni, på Fjordane folkehøgskule i Nordfjordeid. I år ble kursetarrangert på det 41. året. Dirigent Halldis Rønning ledet orkesteret gjennom Hector Berliozs Symphonie fantastique og Schuberts «ufullendte» symfoni nr. 8.

NUSO — Norsk Ungdomssymfoniorkesters første toårskull avsluttet med turné i Estland. Foto: Stian Green

UNOFs nasjonale symfoniorkester, NUSO – Norsk Ungdomssymfoniorkester, har i sommer vært i Estland med norske, russiske og estiske komponister i bagasjen. NUSO settes sammen for to år av gangen, og estlandsturen markerte avslutningen for kullet 2018-2019. Over nyttår blir det en ny runde med prøvespill og opptak til et nytt orkester. 

UNOF driver 15 sommermusikkskoler for barn og ungdom over hele landet. 

Valdres Sommersymfoni feiret i år 25-årsjubileum med storslått program både på festivalen og kurset. På Valdres er barna slike store stjerner som Leif Ove og Henning og får spille på godt produserte konserter med entusiastisk publikum og rose til alle på scenen. 

Suzuki sommerkurs på Geilo. Foto: Even Tømte

På Geilo har Norsk Suzukiforbund flyttet inn på ærverdige Dr. Holms hotell. Her var over hundre deltakere i sving både med og uten noter. Den yngste som opptrådte på avslutningskonserten var ikke eldre enn seks måneder!

I Bergen samlet Sommerstryk unge musikere til spill og dans, undervisning og lek på Landås skole. UNOFs besøkende representant var til stede på en av de tidlige huskonsertene, og ble imponert av hva han hørte.

Sommerskolen på Halsnøy er stedet hvor kammerorkester, symfoniorkester, ungdomsorkester og forskjellige stryke- og blåse-ensembler spiller på huskonserter som arrangeres hver dag, og ser frem til en avslutningskonsert i Grieghallen. Med inspirerende instruktører og musikalske ledere er det ingen tvil om at både nivået og humøret er godt!

Nor59 sommerstryk i aksjon. Foto: Unn Christel Berg Aune

NOR59 sommerstryk fylte Steinerskolen på Nordstrand til randen av spilleglade barn og ungdom. Her sto både symfoniorkester, aspiranter, kammermusikk og irske reels står på programmet, og foreldre stiller gladelig opp for at alle deltakerne, som for øvrig må spise på skift for å få plass.

Kammermusikkurs i Stavern fylles dagene med musikk. Alt fra improvisasjonskurs og barnekonserter til kammerundervisning og mesterklasser gjør at deltakerne sitter igjen med opplevelser som gir dem ny giv til å spille når høstsesongen begynner.

En fergetur unna Tønsberg ligger Bolærneøyene og Sommermusikk på Bolærne. Første uka i august fyltes Østre Bolæren med badeglade, lattermilde og musikkspillende barn og unge. Huskonserter og kanonstillingkonserter gir mulighet for både å utøve og å lytte til flott musikk.

Kammerorkesteret fra Ålesund orkesterskole opptrådte på Fjordcadenza. Foto: Frank Herman Wik

På Ålesund folkehøgskole møttes Ålesund orkesterskole, med både juniororkester, ungdomsorkester og kammerorkester. Kammerorkesteret opptrådte blant annet på FjordCadnezas åpningskonsert sammen med Trondhjemssolistene.

Kongsbergkurset gikk over all forventning i år, ifølge en fornøyd arrangør. Like fornøyd er ikke UNOFs besøkende representant som måtte kompensere for stillestående kø på E18 med NRK alltid klassisk på radioen. Musikk er best levende!

På Stenbekk Misjonssenter er naturen tett på. En god håndfull barn og ungdom møtes til Strykerne på Grensen, hvor orkester og kammermusikk er i fokus. I østlandske sommertemperaturer går vannkrig og orkesterspill hånd i hånd.

HKH Dronning Sonja besøkte Festspillene Helgeland og Toppenkurset.

Toppenkurset er ikke bare et orkesterkurs, men del av en hel festival: Festspillene Helgeland fikk storfint besøk av selveste HKH Dronning Sonja. Her foregikk det både undervisning og framføring på høyt nivå, der hovedverket var Bilder fra en utstilling av Modest Mussorgskij.

Kråkstadkurset i Ski i Akershus er et kurs med full symfonisk besetning, og i år sto sluggere som Rossini, Tsjaikovskij og Wagner på programmet. Her leker vi ikke klassisk musikk! I år ble det også satset stort på dirigentundervisning, og det var hele åtte elever på kurset som fikk dirigere et fullt symfoniorkester.

I år som tidligere år gikk Ringerike sommersymfoni av stabelen på Klækken hotell ved Hønefoss. Denne gangen ble det også arrangert mini-festival støtte fra Norsk Musikkråd, med offentlige konserter både på Klækken Hotell og på Kistefos-Museet.

I begynnelsen av august var et hundretalls unge musikere i full sving på Byåsen skole og Sommermusikkskolen i Trondheim

I Kopervik på Sommerskolen på Karmøy har 94 deltakere vært i sving med orkesterspill, gruppeøvelser, egenøving, valgfag, stikkball, bading, huskonserter, lek og moro. Sammen jobbet de fram forestillingen Fest på låven, som trakk et fullsatt Tysværtunet kulturhus som avslutning på en flott sommerskoleuke.