40 år med Vestlandsk Sommar-Symfoni

Vestlandsk Sommar-Symfoni, landets eneste orkesterkurs for voksne arrangeres i år for 40. gang.

Helt siden oppstarten i 1979 har kurset vært holdt på Fjordane Folkehøgskule i Nordfjordeid.

Musikkglade menneske lyfta såkornposen

I anledning jubileet unner vi oss et historisk tilbakeblikk, fra boka Et levende orkester-Norge (NASOL 1998):

Kjell Wernøe og Anders Anderssen lanserte forslag om et eget orkesterkurs på Vestandet. Ideen ble realisert i 1979 da 65 spillekåte musikanter samlet seg på Nordfjordeid. Året etter kom like mange, og 3. året steg deltakertallet til over 80- Vestlandsk Sommar-Symfoni ble stående som NASOLs faste kurstilbud, siden 1989 også det eneste.

Fjordane Folkehøgskule på Nordfjord viste seg å være en ideell base for slik kursvirksomhet. «Grøn og nyslegen plen var podium, åsryggar med frodig vegetasjon kulissar, blå himmel i taket den store konsertsal. Musikkglade menneske lyfta såkornposen og strødde glade tonar over nærmiljø og landsdel. Det gror på det veldige nybrottsfeltet Vestlandsk Sommar-Symfoni er i ferd med å dyrke. Over 80 menneske i alle aldersgrupper har denne veka slått fast at orkesterskulen er blitt ein djuptpløyande og livsviktig institusjon for amatørmusikarane, skrev Bergens Tidenes Gunnar Nygjerd i en oppglødd åstedsrapport.

Ute under bredbremmete tuntre og tørrhøyangende hesjer ble det musisert. Og i hvert hus og hver hytte. Musikkgleden ble til samspillende fellesopplevelse under ledelse av Rolf Sandvik. Tiltaket representerte kulturell distriktsutbygging av første klasse. Orkesterskolen var ikke for hverken elitemusikere eller nybegynnere, men ment som et puff framover for musikere på godt gjennomsnitsnivå. Og fruktene kom i form av høyere nivå, større dyktighet.

Årets Vestlandsk Sommar-Symfoni

I år er kursets hovedverk Tsjaikovskijs 4. symfoni, med Lars-Thomas Holm som dirigent, Jorun Marie Kvernberg som solist, og en stall av dyktige instruktører for ulike instrumentgrupper.

Les mer om kurset på NASOLs nettsider.